Pleistertherapie Kinderpleisters en kleurrijke oogpleisters - oogocclusie

Voor de behandeling van scheelzien door oogocclusie en van functionele slechtziendheid (amblyopie) worden kleurrijke oogpleisters ingezet die fungeren als afplakpleisters. Deze kinderpleisters zijn voorzien van verschillende kleurrijke, kindvriendelijke motieven om daarmee de medewerking van de kinderen tijdens de vaak langdurige therapie te verbeteren. Daarbij wordt veel waarde gehecht aan de verdraagbaarheid. Alle ORTOPAD®-oogpleisters zijn voorzien van huidvriendelijke lijm om ook bij een lange draagtijd optimale verdraagbaarheid door de huid te realiseren.

De therapie wordt door de oogarts of orthoptist individueel afgestemd op het kind en op de desbetreffende bevindingen aangepast. Voordat u met de therapie begint, is er altijd een nauwkeurige diagnose vereist. Dit onderzoek wordt op een kindgerichte manier uitgevoerd en vaak wordt daarbij de gekleurde oogpleister tijdens de controle van de gezichtsscherpte al voor de oogocclusie gebruikt. Op deze manier maakt het kind op een speelse manier kennis met de daaropvolgende therapiesituatie.

Sinds de introductie van kleurrijke kinderpleisters is de discussie met kind en ouders over de noodzaak van de behandeling van scheelzien sterk veranderd. In plaats van: ‘Je moet nu een pleister dragen’, is de vraag nu: ‘Welke oogpleister zou je willen hebben?’

Occlusie van het oog voor de behandeling van de gevolgen van scheelzien maakt deel uit van een uitgebreid behandelconcept waarbij, indien nodig, ook een bril wordt voorgeschreven en een operatie voor scheelzien plaatsvindt. De kleurrijke oogpleisters zijn daarbij een belangrijke motiverende factor voor de kinderen. Met de behandeling van scheelzien worden de ernstige en levenslange gevolgen van slechtziendheid vermeden. Dit zou reden genoeg moeten zijn om kinderen al vroeg kennis te laten maken met de orthoptische afdeling van een oogartsenpraktijk of oogkliniek.